22 Listopad 2017    |    Imieniny obchodzą: Cecylia, Jonatan, Stefan

Dieta trzustkowa

Dieta przy schorzeniach trzustki.

Pierwsze 4 fazy żywienia przy ostrym zapaleniu trzustki, które wymagają zawsze opieki lekarskiej, powinny być w krótkim czasie ściśle zachowane. Potem można jeść wszystko, co służy.

Zasady, których należy przestrzegać:
• Nie wolno pić alkoholu - nawet jego niewielkie ilości mogą powodować zaostrzenie choroby, konieczna jest całkowita abstynencja alkoholowa, a nie tylko ograniczenie spożycia.
• Należy zwrócić uwagę na takie niedoceniane czynniki jak spożywanie posiłku w spokojnej atmosferze oraz dokładne żucie pokarmu. Ważne jest uzupełnienie ubytków w uzębieniu. Poszczególne posiłki nie powinny być zbyt obfite; znacznie korzystniejsze jest częstsze jedzenie mniejszych porcji w regularnych odstępach czasu (5 do 7 posiłków na dobę).
• Wszystkie pokarmy oraz produkty używane do ich przygotowania muszą być świeże, a jadłospis urozmaicony.
• Nie istnieje gotowa lista pokarmów „ dozwolonych i zakazanych „. W zależności od stopnia zaawansowania choroby oraz od indywidualnej reakcji chorego pewne produkty mogą być dobrze lub źle tolerowane . Dużą rolę obok rodzaju spożywanego jedzenia odgrywa również jego ilość, a brak umiaru jak zwykle bywa szkodliwy. Dopuszczalne ilości poszczególnych produktów oraz lista „ zakazanych „ składników diety muszą zostać ustalone indywidualnie przez samego chorego metodą prób i błędów.
• Po ostrym zapaleniu trzustki lub ostrym napadzie przy przewlekłym zapaleniu trzustki, przyjmowanie pożywienia jest zredukowane do minimum.
Faza l :
Należy zrezygnować zjedzenia przynajmniej na 24 godz. Następnie można pić gorzką herbatę.  Jeść sucharki, kiełki z ryżu lub płatków owsianych na wodzie.
 Faza 2 :
Dieta może być teraz oparta na zawierających białko produktach spożywczych, które posiadają małą zawartość tłuszczu, lub nie posiadają go wcale, np. chudy twaróg, odtłuszczone mleko, piana z białka jaja, niskotłuszczowe gatunki mięs i uboga w tłuszcz ryba.
 Faza 3 :
Do diety wprowadzamy pieczywo pszenne, czerstwe, ziemniaki, warzywa gotowane ( marchew, buraczki). Należy pokryć dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz - najlepiej trawione jest masło, ale także margaryna z wysokim udziałem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ( zobacz kompas dietetyczny ). Spożywajcie Państwo nadal niskotłuszczowe gatunki  mięsa, wędlin, i sera .
 Faza 4 :
Wybór produktów spożywczych jest uzależniony od ich przyswajalności przez pacjenta.  Zalecana dieta - łatwo strawna, niskotłuszczowa, niskoresztkowa.
 

Sposoby przyrządzania potraw;
 

Preferowane techniki  kulinarne:
- gotowanie,
- gotowanie na parze w folii aluminiowej,
- pieczenie w folii,
- duszenie bez uprzedniego obsmażania ( patelnia teflonowa)

Przykładowy jadłospis dla diety trzustkowej w okresie remisji:

I śniadanie: lane kluski na odtłuszczonym mleku, czerstwa bułka z masłem i polędwicą, kawa zbożowa z mlekiem.
II śniadanie ; bułka z twarożkiem, pomidorem bez skórki, herbata z cytryną.
Obiad: zupa ziemniaczana, potrawka z kurczaka, sos koperkowy, ryż, marchewka gotowana, kompot z jabłek.
Podwieczorek: jogurt owocowy, herbatniki.
 
Kolacja: ryba w galarecie, pieczywo pszenne, masło, napar z mięty.
  Drugim oprócz diety elementem leczenia przewlekłego zapalenia trzustki jest podawanie preparatów trzustkowych. Regularne przyjmowanie tych preparatów w czasie posiłków pozwala na złagodzenie lub usunięcie dolegliwości związanych z chorobą oraz na rozszerzenie diety. Decyzja o rozpoczęciu leczenia oraz o dawkowaniu powinna zostać podjęta przez lekarza.  Zażywanie preparatów trzustkowych i związana z tym poprawa stanu zdrowia nie zwalnia od konieczności zachowania całkowitej abstynencji alkoholowej
 
GRUPA PRODUKTÓW    ZALECANE    PRZECIWWSKAZANE

Produkty mączne i pieczywo
      pieczywo pszenne czerstwe, bułki, pieczywo półcukiernicze, sucharki, grzanki, tosty, herbatniki, kasza :manna, krakowska, perłowa, grysik, płatki owsiane , ryż, kukurydziana            świeży chleb, chleb razowy, graham, ciastka, pączki, faworki, naleśniki, placki smażone, kasza gryczana (ewentualnie przecierana)
 
Mleko i produkty mleczne
     mleko chude do 2% tł., świeże i zsiadłe, maślanka, kefir, chude sery twarogowe, jogurty w zależności od tolerancji pacjenta,
     mleko tłuste, sery żółte i topione , śmietana, mleko skondensowane ,
 
Jaja
     białka jaja, omlet z piany, jajo do zagęszczania sosów, żółtko w ograniczonych ilościach,
     na twardo , jaja sadzone, jajecznica na słoninie, jaja w majonezie , kotlety z
Mięso, drób
     chude gat. — cielęcina, wołowina, konina, schab, chuda wieprzowina, kurczak, kura, indyk, gołąb, królik, zając, sarna,
     tłuste gatunki wołowiny, wieprzowiny, mocno peklowane mięsa, kaczka, gęś, tatar, podroby,
 
Tłuszcze
     masło .margaryny wysokogatunkowe -Tina, Bona, Karna, Rama, oleje roślinne - sojowy, słonecznikowy, oliwa, słodka śmietanka ,
     tłuszcze zwierzęce - słonina, smalec,  boczek , łój , skwarki, olej rzepakowy, margaryny twarde,
 
Wędliny
     chude gatunki, szynka .polędwica, wędliny drobiowe, kiełbasa szynkowa
     tłuste gatunki wędlin, mocno wędzone, mielonki, konserwy, kiełbasa biała, baleron tłusty, salceson, kaszanka, pasztety, suszone wędliny, metka, podroby,
 
Ryby
     chude gotowane ryby - dorsz, szczupak, sandacz, lin, leszcz, karaś , okoń, płastuga , ryby w galarecie,
     tłuste gatunki - karp, śledź, węgorz, makrela, łosoś, halibut, tuńczyk , sardynki, konserwy rybne , ryby wędzone,
 
Desery

Kisiele, kompoty, biszkopty, drożdżówka, galaretki, miód, dżemy    

Torty, ciastka cukiernicze, pączki, faworki, sernik, czekolada, chałwa, lody, karmel, bita śmietana, owoce kandyzowane, makowce, piernik, karpatka, keksy, ciasta z kremem, ciasta z alkoholem

Napoje    słaba herbata, bawarka, kawa zbożowa z mlekiem, napary z ziół, wody mineralne niegazowane, słaba kawa    Alkohol, kakao, czekolada, napoje i wody mineralne gazowane, mocna kawa i herbata

Warzywa
     ziemniaki, marchew , buraczki bez octu , delikatne liście sałaty , seler, pomidor bez skórki, koper , pietruszka    ogórki, rzodkiewka, grzyby , kapusta, cebula , brukselka, brukiew, groch , bób, fasola, kukurydza, por, papryka, szczaw, czosnek

Owoce
     w postaci musów , kompotów, przecierów , pomarańcze , banany , mandarynki, brzoskwinie , pieczone jabłka, morele
     wszystkie owoce niedojrzałe , suszone, agrest, gruszki, orzechy, migdały , figi, maliny , jeżyny, borówki, śliwki, winogrona, truskawki, poziomki,
Przyprawy    sól, liść laurowy, ziele angielskie, koperek, cukier, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, wanilia, sok z cytryny    Ostre przyprawy – ocet, pieprz prawdziwy, curry, musztarda, imbir, gałka muszkatołowa, papryka

Polecamy

    pi  nutrimento reh-ewa  ssw   strefafm

osir