Najistotniejszą kwestią w planowaniu odpowiedniego odżywiania jest, zapewnienie odpowiednich proporcji białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin oraz składników mineralnych w konsumowanych produktach. Należy każdorazowo spożywać posiłki zawierające: pieczywo, kaszę (i inne produkty zbożowe), mięso, drób, ryby, owoce, warzywa, rośliny strączkowe oraz produkty mleczne.
Posiłki powinny ponadto zawierać w sobie produktów zawierających tłuszcze nienasycone. Spożywane regularnie prawidłowe posiłki dają do organizmu wszystkich niezbędnych substancji, nie powodując zbędnego przyrostu masy ciała. Bardzo ważne jest regularne spożywanie trzech posiłków dziennie. Ludzie, co odżywiają się nieregularnie, szybciej cierpią na otyłość. Uwaga z nasyconymi tłuszczami Postaraj się ograniczyć zjadanie tłuszczów nasyconych. Jeśli jest to możliwe zastąp je tłuszczami nienasyconymi. Tłuszcze nasycone zwiększają poziom cholesterolu we krwi. Ich źródłem są: mięso, sery, mleko, margaryna. Źródła tłuszczów nienasyconych to: tłuste ryby, orzeszki, margaryna, większość olejów roślinnych. Tłuszcze nienasycone mogą działać na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, co przyczyni się do poprawienia stanu układu krążenia. Pamiętaj o błonniku Planując prawidłowy jadłospis nie należy pominąć błonnika. Produkty obfite w błonnik powodują uczucie sytości bez dostarczania zbytniej energii do organizmu. Błonnik nie jest trawiony, dzięki czemu pozytywnie działa na jelita oraz zapobiega zaparciom, prócz tego obniża przyswajanie się glukozy i kwasów tłuszczowych z przewodu pokarmowego. Odżywiaj się wartościowo Trzeba ograniczyć spożycie słodyczy, ciast, chrupek oraz innych produktów bogatych w tłuszcz albo cukry. Produkty te dodają wielu zbędnych kalorii, które powiększają ryzyko otyłości. Kupując towary w sklepie wybieraj zawsze na te najświeższe oraz najwyższej jakości. Względnie staraj się kupować nisko przetworzone produkty zamiast ich wysoce przetworzonych odpowiedników. Produkty o niewysokim stopniu przetworzenia mają w sobie więcej substancji odżywczych. Zaplanuj w tygodniu dzień bezmięsny. Alkohol spożywaj z umiarem. Wprawdzie nieduża jego ilość wpływa korzystnie na układ krążenia i serce, jednakże jego nadużywanie prowadzi do wielu ciężkich chorób.