Nie ma takiego chyba człowieka, który byłby z siebie w pełni zadowolony. Niektórzy chcą być wyżsi inni niżsi, czasem ktoś chce przytyć, ale najczęściej wszyscy chcą schudnąć. Ciągle pojawiają się przeróżne, nowe przepisy, ulepszone diety i wyśrubowane plany treningowe. Media eksplodują wychudzonymi pięknymi kobietami i wysportowanymi przystojnymi mężczyznami. Wszystko to sprawia, że czujemy się niedoskonali i chcemy, choć w części upodobnić się do znanych osób.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom społeczeństwa na rynku pojawiają się specjalne preparaty, tabletki, napoje, książki i filmy mające pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów szybko i bez większych wyrzeczeń. Problem jednak w tym, że niestety nie ma możliwości osiągnięcia satysfakcjonujących efektów bez pracy i samodyscypliny. Nasz organizm został tak skonstruowany, że żadne cudowne metody na niego nie zadziałają. Istnieje wiele sposobów wspomagających, ale nic nie zrobi się samo z siebie.
Deficyt energetyczny
Dla pozbycia się jednego kilograma tłuszczu w naszym organizmie musi mieć miejsce deficyt energetyczny w wysokości około 7000 kalorii. To sporo, zważywszy na fakt, iż kobieta lat 30 ważąca 65 kilogramów podczas godzinnej jazdy na rowerze spala w granicach 500 kalorii. Łatwo policzyć, że do utraty jednego kilograma tłuszczu ta sama kobieta potrzebuje ponad 14 godzin jazdy na rowerze, nie dostarczając organizmowi w tym czasie żadnego pokarmu. Jest to oczywiście niemożliwe, dlatego na proces odchudzania składa się o wiele więcej czynników. Musimy zatem wyjaśnić sobie, czym jest deficyt energetyczny. Najogólniej mówiąc jest to wszystko, co na minusie, czyli jeśli zjemy w ciągu dnia 2500 kalorii a spalimy 3000 kalorii to nasz deficyt wynosi 500 kalorii. Aby zmniejszyć naszą wagę musimy połączyć odpowiednią dietę z wysiłkiem fizycznym. Nie uda się to, jeśli damy sobie spory wycisk na siłowni, a w domu zrobimy sobie wielką ucztę złożoną z pączków w czekoladzie popitych colą. Również nie ubędzie nam kilogramó, jeśli mimo rygorystycznej diety niskokalorycznej będziemy prowadzić siedzący tryb życia, do pracy jeździć samochodem, na 5 piętro jechać windą a do sklepu naprzeciwko wysyłać dziecko. Ważne jest, aby wybrać wysiłek fizyczny, który nam odpowiada, zmuszanie się do biegania tylko, dlatego, że koleżanka tak robi będzie udręką i szybko się zniechęcimy. Być może lubimy pływać albo grać w tenisa – to również świetna forma ruchu i warto przyjemne połączyć z pożytecznym.
Dieta 1000 kalorii
6-8 kg w ciągu miesiąca Codzienny jadłospis ma tylko 1000 kalorii. Dieta jest tak zbilansowana, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników, a więc są w niej białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i mikroelementy. Wszystko w odpowiednich ilościach i odchudzone.
Zasady diety
Zaplanuj 5 posiłków dziennie: śniadanie (250 kcal), drugie śniadanie (100 kcal), obiad (350 kcal), podwieczorek (100 kcal) i kolację (200 kcal). Przez miesiąc z tej diety mogą korzystać wszyscy. Dłuższe jej stosowanie wymaga konsultacji z lekarzem. Dietę 1000 kalorii żywieniowcy uważają za jedną z bezpieczniejszych. Osoby ciężko pracujące fizycznie przekonają się jednak, że 1000 kalorii dziennie to zbyt mało. Mogą zatem wybrać podobną dietę, dostarczając organizmowi np. 1500 kcal.
Dzień pierwszy
ŚNIADANIE: 1 bułka pełnoziarnista z margaryną, 2 cienkie plasterki wędliny drobiowej, kilka plasterków świeżego ogórka, herbata lub kawa bez cukru
DRUGIE ŚNIADANIE: 1 jabłko
OBIAD: – 10 dag piersi kurczaka uduszonej na oliwie z warzywami, 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
PODWIECZOREK: 2 biszkopty
KOLACJA: sałatka z tuńczyka (120 g tuńczyka w sosie własnym wymieszaj z 2 łyżkami kukurydzy i 2 łyżkami gotowanego ryżu, dopraw do smaku solą i pieprzem), 1 szklanka soku owocowego
Dzień drugi
ŚNIADANIE: 1 tost z odrobiną odtłuszczonej margaryny, dżemu lub marmolady o obniżonej zawartości cukru, herbata lub kawa bez cukru
DRUGIE ŚNIADANIE: 1 nektarynka
OBIAD: 1 kotlet schabowy (usuń tłuszcz z mięsa), posmaruj je 1 łyżeczką margaryny, posyp suszoną cebulą i drobno pokrojoną szałwią, grilluj ok. 8 minut z każdej strony
PODWIECZOREK: 2 herbatniki
KOLACJA: ziemniaki z fasolą – obierz 1 ziemniaka, nakłuj go widelcem, posyp przyprawą do grilla i piecz w piekarniku (190 stopni) 1 godzinę. Podgrzej 100 g fasoli z puszki. Ziemniaka z wierzchu natnij na krzyż i ściśnij boki, aby się otworzył. Nałóż na wierzch fasolę, posyp startym serem cheddar (10 g) i zapiecz, aż się roztopi.
Dzień trzeci
ŚNIADANIE: 1 pieczone jajo, 1 kawałek pełnoziarnistego pieczywa chrupkiego z odrobiną niskotłuszczowej margaryny, – kawa lub herbata z mlekiem
Pieczone jajo, 1/2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny, 1 jajo, 2 łyżeczki odtłuszczonej śmietany – sól – świeżo zmielony pieprz Wysmaruj margaryną kokilkę do zapiekania. Wbij do środka jajo, na nie nałóż śmietankę. Oprósz solą oraz pieprzem i piecz 8-10 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do temperatury 200 stopni.
DRUGIE ŚNIADANIE: 1 banan lub 10 dag serka homogenizowanego
OBIAD: gulasz z bekonu – podsmaż na margarynie bekon (1 mały stek) z 1/2 pokrojonej w plasterki cebuli, 1/2 pora oraz 1/2 marchwi, dodaj 1/4 jabłka, 60 g brukselki, 3/4 szklanki bulionu, sól i pieprz oraz przyprawę do zup. Gotuj 20 minut, a następnie dodaj 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki. PODWIECZOREK: 1 mandarynka i 1 ogórek (mandarynkę podziel na cząstki, kawałek ogórka pokrój na taką samą liczbę plasterków, nadziej po jednym na wykałaczkę)
KOLACJA: zapiekanka z warzyw – rozpuść na patelni 1/2 łyżki margaryny i ułóż na niej warstwę pokrojonych w plasterki ziemniaków (50 g), cebuli i startego sera cheddar (10 g), przypraw solą i pieprzem, ułóż następną warstwę. Duś pod przykryciem ok. 30 minut. Zapiekankę posyp pozostałym serem, patelnię wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia, aż ser się zarumieni.
Dzień czwarty
ŚNIADANIE: kawa lub herbata, berlińska przekąska: – 1 kromka pumpernikla – 1 łyżeczka chudego serka topionego – 1 plasterek szynki westfalskiej – 1 pokrojony w plasterki pomidor – 1 gałązka pietruszki Posmaruj pumpernikiel serem, połóż na niego szynkę i plastry pomidora, udekoruj pietruszką.
DRUGIE ŚNIADANIE: 1 opakowanie chudego serka wiejskiego
OBIAD: – stek z szynki lub bekonu (ok. 175 g) Usuń tłuszcz z mięsa. Posmaruj stek 1 łyżeczką roztopionej margaryny i piecz w piekarniku kilka minut z każdej strony
PODWIECZOREK: 1 kiwi z serkiem (kiwi schłódź, zetnij czubek, miąższ wymieszaj z 1 łyżeczką chudego serka wiejskiego)
KOLACJA: kiełki fasoli z krewetkami (1 kromkę chleba posmaruj odrobiną margaryny, wymieszaj garstkę kiełków fasoli z 1 łyżką obranych krewetek i małym kawałkiem posiekanego ogórka, dodaj kilka kropli sosu sojowego i sok z cytryny, ułóż na chlebie i posyp pieprzem)
Dzień piąty
ŚNIADANIE: 1 szklanka soku pomarańczowego, serowy tost francuski (3 porcje): 1 łyżeczka startego sera cheddar, 2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki – szczypta pieprzu cayenne, 3 kromki bagietki, grubości 5 mm Wymieszaj ser z margaryną, pietruszką i pieprzem cayenne. Zapiecz kromki bułki z jednej strony. Rozprowadź serową mieszankę po nieopieczonej stronie kromki i włóż bagietki z powrotem do opiekacza, aż się zrumienią.
DRUGIE ŚNIADANIE: 3 suszone morele
OBIAD: – szaszłyki z sosem orzechowym (4 porcje): 1 szklanka orzechów włoskich w kawałkach, 2 posiekane cebule dymki, 4 łyżki bulionu wołowego z 1/2 kostki, 3 łyżki soku cytrynowego, 1/4 łyżki mielonego imbiru, 450 g chudej wołowiny na pieczeń – sól – świeżo zmielony czarny pieprz – 1 szklanka twarożku – 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko Zmiksuj na gładką masę w blenderze lub malakserze orzechy, cebulę, bulion, sok z cytryny, imbir, sól i pieprz. Nadziej mięso na patyczki i ułóż je na ruszcie do pieczenia. Z wierzchu posmaruj odrobiną sosu orzechowego. Grilluj, a gdy mięso zmięknie, przełóż je na ogrzane talerze. Rozmieszaj twarożek z resztą sosu orzechowego. Jedz w małych naczyniach z mięsem i ryżem.
PODWIECZOREK: pomidory z twarożkiem (2 pomidory przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, napełnij serkiem wiejskim wymieszanym ze szczypiorkiem)
KOLACJA: specjał z salami i szpinakiem: rozgnieć 50 g rozmrożonego szpinaku z 1 łyżką niskotłuszczowego miękkiego sera, dopraw gałką muszkatołową i rozprowadź na kawałku pumpernikla. Kromkę przekrój na pół. Udekoruj każdą połówkę cienkimi plasterkami salami, przekrojonego i złożonego na kształt rożków. Przybierz listkiem pietruszki.
Dzień szósty
ŚNIADANIE: 2 plasterki żółtego sera, 1 mały pomidor, 1 kromka cienko posmarowanego pieczywa, kawa lub herbata
DRUGIE ŚNIADANIE: 1 małe opakowanie niskotłuszczowego jogurtu owocowego
OBIAD: – ryż z jajem (4 porcje): 1 opakowanie ryżu z warzywami 4 jaja Wsyp paczkę ryżu na dużą patelnię, dodaj wodę, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj 15 minut. Zdejmij pokrywkę i zrób 4 zagłębienia w ryżu. Do każdego z nich wbij jajo. Ponownie przykryj i gotuj przez kolejne 5 minut, aż jaja się zetną. Ryż jedz na ciepło, zaraz po przygotowaniu.
PODWIECZOREK: 3 suszone śliwki (śliwki natnij z boku, usuń pestkę, w środek włóż nadziewaną zieloną oliwkę)
KOLACJA: 1 szklanka soku owocowego, 1 kanapka z wątrobianką: rozgnieć 2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny z 1 łyżką żurawiny do mięs i rozsmaruj na kromce chleba bez skórki. Przekrój kromkę na pół. Na wierzchu każdej połówki ułóż po 2 cienkie pasterki wątrobianki.