Dieta śródziemnomorska to dieta uznawana za najzdrowszą wśród wszystkich diet. Może być stosowana przez całe życie. Pozwala utrzymać znakomitą kondycję oraz dobre zdrowie. Należy jednak pamiętać, aby nie przekraczać wielkości porcji. Przewidywana redukcja masy ciała to 3-4 kg w ciągu miesiąca

Zasady diety
Osoby stosujące dietę śródziemnomorską spożywają duże ilości warzyw i owoców, kasz, makaronów, ryb, owoców morza i pełnoziarnistego pieczywa. Te pokarmy są bogate w błonnik, witaminę C, mikro- i makroelementy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Z codziennego jadłospisu należy całkowicie wykluczyć wieprzowinę. Do potraw należy dodawać dużą ilość czosnku i cebuli, do sałatek, zup i sosów – oliwę z oliwek, zamiast masła i tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Aby zredukować nadmierną masę ciała powinniśmy jeść 5 posiłków dziennie, aby dostarczyć organizmowi najwyżej 40 g tłuszczu i 1200 kcal.

Dzień pierwszy
ŚNIADANIE: 2 kromki żytniego chleba z soją i słonecznikiem posmarowane niskotłuszczową margaryną, 30 g wędzonego łososia, 50 g sałatki z pomidora i cebuli
DRUGIE ŚNIADANIE: 150 g chudego wiejskiego serka
OBIAD: 1 talerz grzybowej zupy,  gotowanej na włoszczyźnie z odrobiną oliwy z oliwek, 100 g dorsza pieczonego w folii, 3 łyżki gotowanych ziemniaków, 100 g sałaty z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny
PODWIECZOREK: 1 szklanka chudego zsiadłego mleka, 1 szklanka owoców sezonowych, np. malin, jeżyn, truskawek
KOLACJA: 150 g sałatki z pomidora i ogórka, 40 g gotowanej kaszy kuskus, 2 plasterki szynki wołowej

Dzień drugi
ŚNIADANIE: 1 filiżanka musli ze 175 g jogurtu naturalnego, 1 kiwi
DRUGIE ŚNIADANIE: 2 kromki chrupkiego pieczywa  posmarowane margaryną, 2 plasterki szynki, 1/2 ogórka
OBIAD: chłodnik przygotowany z 200 g kefiru, ogórka, botwiny i szczypiorku, 1 brzoskwinia
PODWIECZOREK: 1 szklanka soku warzywnego
KOLACJA: 250 g sałatki z tuńczyka, startej marchwi, kukurydzy i groszku z puszki, 1/2 grahamki cienko posmarowana margaryną

Dzień trzeci
ŚNIADANIE: 2 kromki chleba razowego  cienko posmarowane margaryną, 2 plasterki wędliny z indyka, 100 g sałatki z pomidora i szczypiorku
DRUGIE ŚNIADANIE: 1/2 banana, 175 g jogurtu naturalnego
OBIAD: kapuśniak z 2 ziemniakami, włoszczyzną i piersią kurczaka, 200 g papryki faszerowanej pomidorami, wątróbką cielęcą i cebulą (papryka po śródziemnomorsku)
PODWIECZOREK: 1 pomarańcza
KOLACJA: 200 g sałatki greckiej (pomidor, sałata, ogórek, ser feta polany odrobiną oliwy z oliwek), 2 kromki żytniego pieczywa chrupkiego

Dzień czwarty
ŚNIADANIE: 2 kromki pumpernikla cienko posmarowane margaryną, 60 g chudego twarożku ze szczypiorkiem, – 2 plasterki ananasa
DRUGIE ŚNIADANIE: 1/2 grahamki z 20 g wędliny drobiowej, kilka rzodkiewek
OBIAD: 1 talerz zupy kalafiorowej na włoszczyźnie i piersi kurczaka, 200 g chudej wołowiny z rusztu, 30 g kaszy gryczanej, 100 g brukselki z wody
PODWIECZOREK: 150 g serka homogenizowanego
KOLACJA: 250 g sałatki z bobu, jabłka, czerwonej papryki, koperku, doprawionej oliwą i sokiem z cytryny

Dzień piąty
ŚNIADANIE: 2 kromki razowego chleba żytniego cienko posmarowane margaryną, 1/2 jaja na twardo, 2 plasterki polędwicy drobiowej, 100 g sałatki z pomidora i cebuli
DRUGIE ŚNIADANIE: 1 brzoskwinia, 150 g jogurtu naturalnego
OBIAD: 200 g szaszłyka z piersi kurczaka, cebuli i czerwonej papryki, 30 g ryżu, 150 g gotowanej marchewki z groszkiem
PODWIECZOREK: 1 jabłko
KOLACJA: 1 kromka grahama z 2 wędliny, 1 plaster sera feta, 1/2 pomidora ze szczypiorkiem